Oliba-olioaren koipe solidoa, proteinen nano-kapsulak eta industriara aplikaturiko adimen artifiziala dira Foodtech Innovation Awards 2021 sarietan saritu diren berrikuntzak

Ekainak 17

  • Chemometric Brain, Blendhub, Healthy Food Ibérica, NUCAPS Nanotechnology eta Deep Detection izan dira sari hauen lehenengo edizioko irabazleak

  • Sariak Food 4 Future – Expo Foodtech ekimenaren esparruan antolatu dira, eta, guztira, 120 hautagai baino gehiago jaso dira elikagaien eta edarien industria eraldatzeko proiektu berrietarako

Food 4 Future – Expo FoodTech ekimenak bart antolatu du FoodTech Innovation Awards 2021 sarien lehenengo edizioa. Bertan, hain zuzen ere, berrikuntzaren aldeko apustua egin eta digitalizazioaren aro berrira egokitzen diren enpresek elikagaien eta edarien industrian egin duten lana eta eskuratu duten bikaintasuna sarituko dira. Sari-banaketan sektoreko enpresa liderrak, elkarteak, patronalak eta erakundeetako ordezkariak bildu ziren Bilboko Guggenheim Museoan antolatutako gala-afari batean, besteak beste, Bilboko Udaleko Garapen Ekonomiko, Merkataritza eta Enpleguko zinegotzia den Xabier Ochandiano, Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Politikako sailburuordea den Bittor Oroz eta Nekazaritza, Arrantza eta Elikagaien Ministerioko Elikagaien Industriako zuzendari nagusia den José Miguel Herrero.

Lehenengo saria, elikagaien eta edarien industriarako digitalizaziorako irtenbiderik berritzailenaren PwC saria, Chemometric Brain delakoak jaso du, kalitatea kontrolatzeko bere softwareagatik, zeinak Machine Learning eta adimen artifizialeko teknologiak erabiltzen dituen segundo gutxi batzuetan hauts, likido, solido edo gel egoeran dagoen edozein elikagairen edo osagairen osagarriak identifikatzeko. Honako hauek izan dira kategoria horretako irabazleak: Campofrío, Navidulen pieza iberikoen muturretik muturrerako trazabilitatearen blockchain proiektuagatik, eta Marine Instruments, edozein plataformatan sentsoreen datuak denbora errealean integratzeko teknologiagatik, zeina otarrainxken hazkuntza hobetzeko erabili daitekeen.

Blendhub delakoak irabazi du Agrobank saria, proiektu jasangarri onenaren saria; izan ere, munduko edozein lekutan elikagai- eta nutrizio-produktuak modu arin, seguru eta merkean merkaturatzen dituzten guztiei laguntza ematen dieten elikagai lokalizatuen ekoizpen-zentroen sare global bat zabaldu dute. Hauexek izan dira sari horren finalistak: Bolton Food, 360 estrategia jasangarri bat lankidetzari lotutako ikuspegi estrategiko eta zientifiko batekin diseinatzeagatik, eta Foods Conected, elikagaien industriak eguneroko zereginak egiteko eta lan egiteko duen modua eraldatzeagatik, elikagaien ekoizpena segurua, jasangarria eta etikoa izan dadin lortzeko.

Hirugarren saria, elikadura osasungarriaren Hazi saria, Healthy Food Ibérica delakoak lortu du, Verdeo lanagatik, oliba-olioan oinarritzen den koipe solido bat, zeinak irtenbide bat emango dien beste aukera bat nahi duten baina ordezkorik nahi ez duten kontsumitzaileei eta industriari. Kategoria horretako finalistei dagokionez, hauexek izan dira: osasunerako onurak dakartzan mikrobiotaren modulaziorako edariak garatzeko BiotaGut proiektua, AMC Innova delakoarena, eta pestiziden alternatiba gisa lurzorua lurruneztatzeko patentatutako teknologia, SOIL STEAM delakoarena.

NUCAPS Nanotechnology start-upak Tech Transfer Agri Food saria eskuratu du (foodtech start-up berritzaileena) elikagaien proteinen nano-kapsulengatik, osagai bioaktiboak, farmakoak eta probiotikoak ahoz hartzeko irtenbide seguru, natural eta eraginkor bat. BIOBEE microelectronics eta BioQ, urdaiazpiko onduaren industrian kontrol masibo ez suntsitzailea egiteko eskuzko lehenengo ekipoa, eta berriz ere SOIL STEAM izan dira start-upei zuzendutako kategoria honetako finalistak.

Amaitzeko, Deep Detection delakoak automatizazio eta robotikako irtenbiderik onenaren Siemens saria irabazi du Photonai proiektuarekin, fotoien zenbaketa egiten duen diseinatutako X izpien kamera multienergetikoa, zeinak gorputz arrotzak, akatsak eta hutsak hautematen dituen gaur egungo fabrikazioan baino bereizmen handiagoarekin eta energia gutxiago transmitituz. Grenoucerie e INSER Robótica delakoaren igelak hazteko Smartfrogfarm robota azken sariaren finalistetako bat izan da, dimentsio handiko mihiztadurak soldatzeko automatizazio autonomorako egindako lanagatik.

Nebext eta AZTIk antolatu dute Food 4 Future ekitaldia, eta Bilboko Udalaren zein Eusko Jaurlaritzaren laguntza jaso dute, bai eta beste erakunde batzuena ere, hala nola ERIAFF, nekazaritza, elikagai eta basogintzako berrikuntza sustatzeko 49 kidek osatzen duten Europako eskualdeen sare bat. Guzti-guztiek erakutsi dute konpromiso irmoa dutela alor horietan eraldaketa lortzearen aldeko Europako politikak garatzeko.